Muzeele conectate la tehnologia iBEACON

ibeacon_museum_skillbyte-e1387356574450Prin tehnologia iBeacon, o aplicatie “stie” exact unde se afla vizitatorii si le livreaza continut relevant. In loc sa caute printr-un tur audio pentru sectiunea de care este interesat, vizitatorul poate viziona instantaneu un videoclip descriind viata artistului direct pe telefonul lui/ei mobil și poate invata mai multe despre un anumit exponat .

Expertii in tehnologia beacon preconizeaza ca muzeele vor fi unii din cei mai mari beneficiari ai acestei tehnologii. Muzeele vor beneficia de o adaptare rapida la aceasta tehnologie din partea vizitatorilor deoarece inlocuieste obiectele cu care ei sunt obisnuiti. In loc de casti ei pot folosii propriile telefoane mobile, in loc sa caute printr-o brosura exponatul preferat, beaconii pot indica exact locatia acestora.

Intr-un post anterior am discutat despre cum muzeele beneficiaza de aceasta tehnologie. Daca vrei sa maresti perioada de timp petrecuta la muzeu, organizeaza o vanatoare de comori, oferind indicii de tip “pop-up” la fiecare colt al cladirii. Vizitatorii se vor distra, vor invata si vor petrece mai mult timp la muzeu decat oricand inainte. De exemplu , unul dintre factorii care au o influenta puternica asupra artei si stiintei este perioada de timp in care a fost creat . Beaconii pot trimite notificari vizitatorilor, descriind ceea ce se intampla in lume, in acea perioada .

Cum pot beaconii sa transforme experienta unei vizite la muzeu intr-una captivanta, educationala si interactiva?

Muzeele sunt un loc de patrimoniu , o poarta catre trecut pentru a afisa exponate si amintiri ale generatiilor de mult trecute , dar asta nu inseamna ca nu pot fi interactive si futuriste. Trei exemple de muzee ce folosesc tehnologia iBeacon:

Philips Museum, Eindhoven, The Netherlands

Incepand cu 12 iunie 2014 vizitatorii muzeului au fost invitati sa joace un joc interactiv numit ” Misiune Eureka “, in timp ce se plimbau in jurul exponatelor. Acest joc este jucat cu un iPad care detecteaza locatia vizitatorilor in muzeu prin semnale Bluetooth , și poate fi jucat cu 2, 3, sau 4 persoane . Cum a reusit muzeul Philips sa determine vizitatorii sa foloseasca tehnologia iBeacon?Echipele sunt prezentate cu ” provocari” ce trebuiesc rezolvate, la fel ca cercetatorii adevarati. Lucrand impreuna ca o echipa , pot afla cum functionaeaza LED-urile cum și ce pot face razele X, de exemplu . Jocul permite deasemenea membrilor echipei sa poata concura unul impotriva celuilalt. Aceasta este o imbunatatire uriașa in comparatie cu vechile tururi ce ofereau inregistrari audio neinteligente si plictisitoare despre arta din fata vizitatorilor ( numai in cazul in care acestia isi pot da seama ce buton trebuie apasat!)

using-ble-to-enhance-user-engagement-12-638National Slate Museum, Wales 

A fost primul muzeu national din lume care a instalat tehnologia iBeacon ce permite vizitatorilor sa descopere mai multe despre colectii/exponate in timp ce se plimba pe langa acestea. Muzeul incearca sa includa elemente specifice patrimoniului digital , cum ar fi invatarea , interpretare , precum și utilizarea de materiale bilingve și multilingve . Continutul este adus in mod dinamic in mainile vizitatorilor la muzeu , cu un material bogat in media si informatii care apar pe dispozitivul mobil in timp ce acestia se plimba prin muzeu. Muzeu Wales exploreaza astfel intregul potential al tehnologiei iBeacon pentru a crea o noua lume de servicii publice pentru cultura , patrimoniu și sectoarele muzeelor.

Brooklyn Museum, New York

Muzeul Brooklyn adopta o abordare mai personala , folosind beaconii ca simpli indicatori de locatie. Vizitatorii au adesea intrebari despre exponate dar cu expertii de arta relevanta de multe ori inaccesibili, la cine ar putea ei apela ?Principalul motiv al instalarii beaconurilor este acela de a cunoaste locatia exacta vizitatorilor. Scopul muzeului a fost de a ajuta vizitatorii sa afle mai multe despre arta expusa – dar au realizat ca nu aveau nici o metoda de a sti ceea ce vizitatorii vor sa afle. Pentru muzeu, cheia pentru a raspunde la aceasta intrebare a fost identificarea locului in care a aparut acea intrebare. Aplicatia lor beacon permite ghizilor sa raspunda la intrebarile vizitatorilor prin intermediul dispozitivelor mobile. Utilizatorii pot folosi optiunea ” Intreaba ” pentru a pune intrebari si sa primeasca raspunsuri in timp real, cu un expert la fata locului.

ios-2De ce muzeele din toata lumea imbratiseaza tehnologia iBeacon?

Astfel, era digitala in care traim a creat o serie de instrumente care schimba modul in care impartasim și absorbim informatii. Astazi, nici o organizatie nu este scutita de intreruperile cauzate de inovatia tehnologica , iar unele sunt o parghie spre noi moduri.

Sursa: http://blog.mobstac.com

Share

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.