iBeacon un alt ”Big brother” sau un instrument util

Recent, intr-un articol BuzzFeed despre dispozitive Beacon ce au fost instalate in mod secret pe cabine telefonice din New York City sugera folosirea tehnologiei iBeacon ca noua modalitate de a colecta date cu caracter personal.

Zvonurile au inceput cand compania de publicitate outdoor, Titan, a instalat mai mult de 500 de dispozitive Beacon pe toata reteaua de cabine telefonice ale NYC fara aprobarea autoritatilor orasului. Acest lucru a fost facut public in mass-media dupa publicarea unui articol de investigatie BuzzFeed, care a determinat Primaria sa emita un ordin catre compania Titan pentru eliminarea acestora. Partea interesanta din articolul  BuzzFeed este afirmatia potrivit careia dispozitivele iBeacon pot urmari telefoanele, concept de altfel complet fals.

Beaconurile nu pot urmari telefoane mobile sau de a primi orice informații despre consumator. Ele sunt, in definitiv, dispozitive emitatoare intr-un singur sens; pot trimite semnale catre o aplicatie instalata pe un telefon, ipad sau tableta compatibil cu tehnologia Bluetooth (LE) Low Energy, asa cum ii spune si numele consuma mai putin din energia bateriei si o regasim in toate platformele hardware cu sisteme de operare superioare versiunilor Android 4.3 Jelly Bean si IOS 7.

Revenind la dispozitivele beacon ele nu vor fi capabile sa fie mai mult decat niste emitatoare si in niciun caz receptoare de informatii. Mai mult decat atat, daca nu aveti o aplicatie instalata pe telefon care sa poata citi semnalele transmise de beaconuri, mesajul nu poate ajunge la receptor, respectiv in telefonul mobil.

Companii din diverse tari incep sa foloseasca aceasta tehnologie in scopul campaniilor comerciale de publicitate pentru produse sau servicii in interesul clientilor si ca o prelungire a canalului de comunicare directa cu fanii brandului respectiv.

Exista mii de beaconuri deja instalate in magazinele  din SUA si in mall-uri. Spre exemplu, magazinele Apple sunt deja integrate cu aceasta tehnologie, dar si alte branduri, muzee sau complexe comerciale au adoptat aceasta noua forma de informare.

Se așteaptă ca aproximativ 20.000 de Beaconuri  sa fie instalate in mall-uri, stadioane, muzee si aeroporturi pana in 2015.

Harta de mai jos arata, numarul mare de dispozitive Beacon instalate la nivel mondial:

Numar de iBeacon in lume

(Sursa: iBeacon.com)

Si asta nu este tot; mai multe aplicatii mobile deja cunoscute si apreciate vor sa  integreze aceasta tehnologie Bluetooth LE.

Deci, pentru a recapitulare, emitatoarele beacon nu sunt deloc o amenintare a intimitatii si a spatiului privat. Ele nu pot colecta date despre tine sau dispozitivul folosit; aplicatia care descopera si foloseste aceste emitatoare beacon poate strange date personale numai cu acordul tau. Majoritatea populației inca nu este la curent cu tehnologia iBeacon (desi foloseste tehnologie wireless standard care a fost lansata in 1994 de cei doi suedezi angajati la Ericsson, Jaap Hartseen and Sven Mattisson), dar publicul larg va fi in cele din urma educat de beneficiile lui si o va adopta ca pe o noua evolutie. Evolutie premeditata si creata de cei de la Apple atat din punct de vedere hardware cat si din punct de vedere software.

 

Share

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.